Desertul Iudeii

Desertul Iudeii este marginit de Muntii Iudeii la vest si de la Marea Moarta la est. Acesta este considerat un desert relativ mic, care acopera doar 1.500 de kilometri patrați, dar conține multe rezerve fascinante naturale, situri istorice, manastiri si panorame primordiale care il face un loc interesant si unic pentru a fi vizitat.

Desertul Iudeii este plin de privelisti uluitoare, care sunt in continua schimbare. Munti, stanci, si dealuri de creta stau alaturi de platouri si canioane adanci. Desertul este traversat de mai multe rauri care au creat canioane de pana la 500 de metri adancime. Unele dintre aceste rauri au apa pe tot parcursul anului, formand oaze, cum ar fi Nahal Arugot, Nahal Prat, si Nahal David.

Desertul Iudeii este aproape de Ierusalim, si relativ slab populat cu cateva asezari care s-au stabilit in perimetrul acesteia. Desertul este cunoscut pentru peisajul sau robust, care a oferit refugiu si locul unde s-au ascuns rebeli si fanatici de-a lungul istoriei, precum si singuratate si izolare pentru calugari si pustnici. In zilele Macabeilor (acum aproximativ 2000 de ani) cetati mari, cum ar fi Massada si Horkenya s-au stabilit in desert. În timpul perioadei marea rascoala impotriva Romei ultima batalie a zeloților evrei a avut loc pe Massada.

Rebelii evrei nu au fost singurii oameni care au trait in desertul Iudeii. În timpul perioadei bizantine (in urma cu aproximativ 1.500 de ani), un ordin special de calugari cunoscut sub numele de Laura au trait acolo si pe stilul lor de viata pe izolare totala si solitudine. Cele mai magnifice manastiri care au apartinut calugarilor din acest ordin au fost construite in stanci .

 

Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Iudei

Una dintre acestea este Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Iudeii, numit si Wadi Kelt, este o manastire ortodoxa foarte veche, in care se pastreaza Moastele Sfantului Ioan Iacob de la Neamt, numit si “Hozevitul”. Manastirea se afla la o distanta de numai 20 de kilometri de Ierusalim, pe drumul ce se indreapta spre Ierihon.

Manastirea este asezata pe panta abrupta a malului vestic al vaii, intr-o regiune mai mult palestinana decat israeliteana. Calugarii crestini au inceput a se aseza in pustiul Iudeii inca din secolul al IV-lea. Intre secolele V si VI, desertul Iudeii a devenit un deosebit de puternic focar monahal, aici fiind intemeiate mai bine de 70 de manastiri si sihastrii calugaresti, care de care mai ascunse si mai greu accesibile.

Complexul monahal dateaza inca din secolul al VI-lea, el pastrandu-si capelele si gradinile, pe care la ingrijesc si in care vietuiesc un grup de calugari greci. Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul este sapata intr-un perete de stanca, pe locul unei stravechi asezari monahale, de la inceputul veacului al V-lea, situata la apus de Ierihon, pe valea paraului Horat – Cherit – din Vechiul Testament, numit azi Hozeva, in preajma caruia a trait Proorocul Ilie, in timpul prigonirii lui catre regele Ahab.

Potrivit traditiei locului, aici se afla pestera in care Sfantul Ilie Tesviteanul a petrecut vreme de trei ani si sase luni, mai inainte de a urca pe Muntele Sinai. In pestera Sfantului Ilie se pastreaza icoana acestuia, in care sfantul este infatisat ca fiind hranit in chip minunat de catre corbi. Sfantul Gheorghe Hozevitul este praznuit in data de 8 ianuarie. Parasindu-si patria si neamul, cat si toata desfatarea lumeasca, sfantul a venit la Ierusalim, spre a se inchina la Sfantul Mormant, cat si la toate locurile cele sfinte. Cu aceasta ocazie, el intra in manastirea ce se va numi “Hozeva”. Sfantul a stat ani indelungati in Pestera Sfantului Ilie, intru rugaciuni, osteneli si post indelungat. Sfintele sale moaste se pot cinsti in biserica manastirii, prin puterea lui Dumnezeu ele facand mari si multe minuni.

Multe manastiri au fost stabilite in desertul Iudeii. Unele dintre acestea sunt inca active, iar altele, cum ar fi Manastirea Mar Saba, Mar Jirias si altele sunt goale si au ramas doar ruinele.

Vizitatorii pot merge pe excursii in desertul Iudeei timp de mai multe zile pe jos, cu bicicleta, sau cu un ATV