Sfaturi utile pentru turisti

Nu uitati sa luati pasaportul cu dumneavoastra!!

Bagaj:
– Nu depasiti limita admisa de compania de zbor deoarece kg suplimentare se platesc. Nu uitati sa lasati loc in bagaj si la intoarcere pentru eventuale cadouri/suveniruri.
– Bagajele trebuie strict supravegheate si nu trebuie lasate in grija altor persoane. Daca un bagaj este gasit fara stapan, acesta poate fi luat de persoanele de la securitate(uneori fara a putea fi recuperat)
– Pierderea bagajelor (in timpul zborului) se rezolva cu compania de zbor (nu cu agentia de turism)
– Bagajele de mana sa nu fie foarte voluminoase astfel incit in avion sa poate fi puse la locul special destinat acestora

Tinuta:
– Se recomanda pantofi sport, cu talpa joasa, cat mai comozi, iar in biserici trebuie tinuta decenta (nu bluze
fara maneci sau fuste scurte). De preferat pentru doamne sa aibe la indemana o sapca sau un batic pentru
acoperirea capului – pt. vizitarea Sfantului Mormant in Ierusalim, nu se admite intrarea cu capul descoperit
( valabil doar pentru doamne)!!!
– Nu uitati costumul de baie pentru a intra in Marea Moarta – este o experienta unica!!!Nu uitati
de crema de soare (eventual puteti cumpara aceste crème de la magazinul de produse
cosmetice de la Marea Moarta)

Acatistele (biletele) se fac seara la hotel (NU in autocar). Se pot lasa la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, la Biserica Romaneasca din Ierusalim, Asezamantul Romanesc din Ierihon, Biserica Sf. Sava, Biserica Sf. Gheorghe din Hozeva, Biserica Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor etc.

Atentie: Nu se pun pomelnice la Zidul Plangerii sau la Moschei. Sunt locuri de rugaciune pentru evrei si musulmani.

Icoane, apa sfintita, mir, cruciulite se cumpara doar de la biserici!! In magazine, bazar sau pe strada indiferent de ce se spune, ele nu sunt sfintite, deci nu au nici o valoare din punct de vedere religios.

Cursul de schimb, aproximativ 1 EUR=5.20 secheli si 1 USD=3.30 secheli, dar pe strada sau in bazar pentru o sticla de apa, suc, etc. se considera 1 EUR=5 secheli. E indicat sa aveti USD.

Excursiile optionale se achita in euro. La fata locului se pot propune si alte excursii optionale, in afara celor din program.

Pentru orice cumparaturi efectuate in Israel de minim 100 USD se returneaza TVA-ul la plecare, respectiv – aeroportul Bengurion.
Pentru a recupera TVA-ul trebuie sa pastrati produsul cumparat in ambalajul original, asa cum l-ati primit in magazin si factura insotita de chitanta pe care o primiti de la acelasi magazin. Obiectele pentru care doriti returnarea TVA-ului este bine sa le puneti in bagajul de mana si dupa ce ati facut check-in pe aeroport inainte de intrarea in Duty Free in partea stanga este biroul de Returnare TVA. Daca aveti obiecte voluminoase si sunt in bagajul mare (de cala) atunci la intrarea in aeroport, inainte de check-in exista un birou de returnare TVA. Se deschide bagajul, aratati obiectul si factura, se returneaza TVA-ul, va luati bagajul si mergeti la control
spre check-in.

Cele mai bune preturi pentru suveniruri si cel mai propice moment de cumparaturi, este acolo unde se opreste in grup organizat: in Bethleem la magazinul de suveniruri care se viziteaza inainte de Biserica Nasterii Domnului (pentru a avea posibilitatea sa le sfintiti), in bazarul din Ierusalim inainte da a merge la Sf. Mormant, la Biserica Ortodoxa (locul Schimbarii la Fata a Mantuitorului) de pe Muntele Tabor, Biserica Romaneasca din Ierusalim si Ierihon, Biserica Cana Galilee.

In Ierusalim datorita stradutelor mici si inguste si aglomeratiei foarte mari, ATENTIE la bagaje, camere de filmat, portofele. NU schimbati bani pe strada oricat de atractiv vi s-ar parea cursul de schimb, va pacalesc cand va numara banii. Cel mai bine se schimba banii la casele de schimb.
– De recomandat sa aveti la dvs. si bancnote de 1 USD sau monede de 1 EUR pentru apa suc, in timpul excursiilor.
– In toate magazinele de suveniruri, mai putin in biserci, NEGOCIATI pretul care vi se spune. S-ar putea sa aveti placuta surpriza sa obtineti reduceri si de 50% din pretul initial. Toate cumparaturile trebuie puse in bagajul de cala!

Limbile nationale sunt ebraica si araba. Este folosita si engleza, chiar si in mediile oficiale, cat si rusa (pentru imigrantii din fosta URSS).

Moneda nationala este sekelul (impreuna cu dinarul iordanian) al statului Palestinian. Nu schimbati bani pe strada oricat de atractiv ar fi cursul de schimb.
Ora locala: GMT + 2 (GMT + 3 intre lunile martie si octombrie).

Clima: Clima Israelului, de la temperat, la tropical, se caracterizeaza prin foarte mult soare.

Bucataria nationala a adoptat cu succes mancaruri traditionale arabesti, din Orientul Mijlociu, dar a fost influentata si de gusturile occidentale si de bucataria mediteraneana bogata in fructe de mare, peste, fructe si vinuri alese. Astfel, couscous, humus sau falafel sunt feluri de mancare esentiale in Israel.
Pentru masa de prinz aveti nevoie de aproximativ 6 euro pentru preparatele locale gen
shaorma/falafel si pana la 15-20 euro pentru un meniu complet. Bucataria este destul de variata si
poate satisface aproape toate gusturile.
Apa de la robinet este potabila, dar pentru a evita eventuale neplaceri va recomandam sa
cumparati apa imbuteliata. Apa minerala din Israel este apa plata.

Convorbirile telefonice sunt destul de scumpe: verificati tarifele cu operatorul dvs de telefonie
mobile, inainte de plecare, pentru a nu avea surprise neplacute la intoarcere.

Ambasada Romaniei in Israel este la Tel Aviv Adresa: Str. Adam Hacohen, Nr. 24, TelAviv 64585; Telefon urgenta: +972-3-522 947

About Author

client-photo-1
Andra